KONINKLIJK ZIGEUNERORKEST ROMA MIRANDO

( Tata Mirando) Meissel Weiss (Tata Mirando) is geboren op 20 januari te Mannheim.

Hij is de oudste zoon van wijlen Jozef Weiss Mirando ( Tata betekend Vader) Samen met zijn ouders, 11 broers en 3 zusters kwam Tata in de crisisjaren noodgedwongen naar Nederland. Soest was de plaats waar ze gingen wonen, maar (Tata) Jozef kon niet wennen hij wilde graag weer reizen en al gauw werd zijn wens vervuld. Zo reisde hij met zijn vrouw en 15 kinderen door heel Nederland en begon met zijn zoons de basis te leggen voor een groot zigeunerorkest.

Zowel (Tata) Jozef als zijn zoons waren allen zeer bekwame en talentvolle musici die louter op gevoel en gehoor speelden. In die tijd traden zij regelmatig op voor Groot hertogin Louisa van Baden en Keizer Wilhelm van Duitsland, die zeer onder de indruk waren van de meesterlijke virtuoze prestaties van het zigeunerorkest (vader) Jozef Weiss, want de artiestennaam Mirando bestond toen nog niet. (er zijn nog documenten uit die tijd, met dankbetuigingen voor de muzikale aankleding van menig feest aan het hof)
In de oorlogsjaren heeft het orkest veel onderduikadressen gekend, een bijzondere was toch wel de tijd met Toni Boltini, daar zaten zij ondergedoken als het 'Zwitserse orkest' de Zwarte raven en speelde iedere avond hoog in de orkestbak. In die tijd is door Toni Boltini de naam Mirando toegevoegd aan het orkest, zo kreeg je na de oorlog de naam het zigeunerorkest Tata Mirando (Tata = vader) van Jozef Weiss en zijn zonen.

In de jaren '50 werden de Mirando's in Nederland een begrip en er braken gouden tijden aan. Zij kregen in die tijd grote bekendheid door vele radio en televisie optredens, en ook door vele optredens in vooraanstaande restaurants in Nederland. Ook werden zij in die tijd het vaste orkest op het koninklijk Paleis, vele optredens voor Koningin Juliana en prins Bernard, bij allerlei gelegenheden, geboorte, verjaardagen etc.. Hiervan zijn gelukkig alle dankbetuigingen bewaard gebleven en worden gekoesterd door de familie Weiss Mirando. Ook correspondeerde onze toenmalige koningin Juliana veel met Mamie Weiss Mirando (Mamie is grootmoeder).

Op 5 januari 1967 stierf zijn (Tata) vader Jozef Weiss Mirando, maar zijn oudste zoon Meissel Weiss ging verder met zijn broers wat vader in al die jaren had opgebouwd. Tata Mirando (Meissel Weiss) trouwde en uit dat huwelijk werden 8 kinderen geboren. Drie van zijn kinderen volgden hun vaders voetsporen op, ruim dertig jaar vormden zij met hun Tata het Koninklijk zigeunerorkest Tata Mirando. Het orkest bestond toen uit 4 personen. Loepa Mirando, altviool; Siangela Mirando, piano; Roma Mirando, viool en Tata Mirando ( Meissel Weiss) contrabas.

Wat zijn kinderen altijd bewonderd hebben aan hun Tata, is dat hij de traditie van Pappo (Grootvader) in ere heeft gehouden, namelijk een originele 'zigeuner capelle'. Tata Mirando (Meissel Weiss) heeft voor waardige opvolgers gezorgd zodat iedere liefhebber nog vele jaren zal kunnen genieten van hartverwarmende temperamentvolle originele zigeunermuziek.

Tata mekemoutoet ( we houden van je en missen je )

AL TE BOEKEN VANAF 2 ORKESTLEDEN

orkest

Kijk hier voor een recente TV opname


Nummers Beluisteren


In Memoriam

Tata Mirando (Meissel Weiss) †

Een groot mens. Groot in zijn muziek, waar hij zoveel van hield.. Meer...

 

Stichting Sintimuziek Nederland

Bezoek de website van Stichting Sintimuziek Nederland

Direct Boeken


Belangrijk Nieuws ! Hier