KONINKLIJK ZIGEUNERORKEST ROMA MIRANDO

Na het overlijden van zijn vader Meissel Weiss, in 1996, beter bekend onder zijn artiesten naam Tata Mirando,
is Roma Mirando onder zijn eigen naam verder gegaan.

Roma Mirando: Violist-Primas

heina

Met de leeftijd van 6 jaar begon Roma zijn vioolstudie De beginjaren van zijn studie bestond voornamelijk uit het les krijgen van zijn †Tata (=vader) en van privé-leraren. Thuis was er apart een kamer ingericht om te musiceren, daar stonden allerlei  muziek instrumenten van een vleugel tot een contrabas etc.. Daar is voor Roma Mirando ook de basis gelegd voor de zigeunermuziek, samen met  zijn jongere broer Sjangela Mirando die piano en contrabas speelt werd de liefde  voor zigeunermuziek geboren. Hij heeft ook heel veel geleerd door zelfstudie, en natuurlijk luisteren en kijken naar het spel van zijn Tata en ooms. ( Violist †Morchie Mirando, Violist †Morro Mirando , en natuurlijk zijn gote voorbeeld en naamgenoot Violist † Roma Mirando Sr.) Deze is op zeer jonge leeftijd overleden door een auto ongeluk. † Morro Mirando was toen der tijd Primas/Violist in het orkest van zijn Tata ( =vader) dit was het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando ( onder leiding van Meissel Weiss-Mirando)  In dit orkest van zijn Tata is Roma op de leeftijd van 14 jaar begonnen met geleidelijk mee te  gaan met optredens. Dit was een goede leerschool om zich te ontplooien als zigeunerviolist. Op de leeftijd van 17 jaar heeft hij de plek als eerste violist in het orkest van zijn Tata ingenomen. Op de leeftijd van 18 jaar maakte hij als eerste violist in het orkest van zijn Tata zijn eerste LP bij platenmaatschappij CBS samen met zijn familie. Roma heeft ongeveer 30 jaar met zijn Tata samen gespeeld, toen zijn Tata ( †Meissel Mirando) In 1996 overleed op 76 jarige leeftijd, is Roma Mirando onder zijn eigen naam verder gegaan. Roma heeft in de tijd met zijn Tata ook veel verschillende orkestsamenstellingen gekend, van  zeer traditioneel (Mirando Stijl) met gitarist Nello Mirando sr, en ook later werd daar de cimbaal bijgevoegd.

Djangela Mirando : Contrabas / Pianist

djangela

Ook Djangela Mirando (jongere broer van Roma Mirando) is begonnen op zeer jonge leeftijd aan zijn muzikale loopbaan. Hij is hiermee in de voetsporen getreden van zijn Tata. Djangela begon zo wel aan zijn pianostudie als aan zijn contrabasstudie op de leeftijd van 6 jaar.
Hij heeft zijn opleiding gehad van zijn Tata en Ooms. Ook Djangela speelde al op jonge leeftijd mee in het orkest van zijn Tata ( Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando o.l.v. Meissel Mirando).
Zowel Djangela als zijn broer Roma zijn in de muziek groot gebracht door de oude generatie Tata Mirando. Djangela Mirando heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een groot pianist en contrabassist.
Naast Djangela Mirando spelen wij ook regelmatig met onze andere bassist Gyuszi 

Nello Mirando : Pianist

nello

Nello Mirando is zijn muzikale loopbaan begonnen op zeer jonge leeftijd. Hij krijgt zijn pianostudie van zijn oom Djangela, die dan ook een groot voorbeeld is voor hem. Hij krijgt les in de traditionele piano stijl van Mirando. Deze Stijl is uniek in de zigeunermuziek en vind je alleen in de familie Mirando. Daarnaast krijgt Nello ook nog les in andere stijlen van het Pianospel. Deze stijlen omvatten de jazz muziek, moderne muziek etc. Nello word hierin onderricht door vooraanstaande pianisten.
Nello is nu 18 jaar en speelt al sinds zijn 16e jaar fulltime mee in het orkest van zijn oom Roma Mirando.
Nello behoort nu tot de 4e generatie uit de Mirando dynastie. Nello is een kleinzoon van de legendarische gitarist Nello Mirando Sr. uit het beroemde orkest van Tata Mirando.
En hiermee treedt Nello dus in de voetsporen van zijn grootvader Nello Mirando Sr.
Dit was ook een grote wens van zijn grootvader.

Nadino Mirando : Gitarist

nadino

Nadino Mirando is net als zijn tweeling broer Nello, op zeer jonge leeftijd begonnen met zijn muzikale loopbaan. De gitaar stijl van de Mirando familie is heel uniek in de zigeunermuziek.
Deze gitaar stijl is ontwikkelt door zijn grootvader de legendarische gitarist Nello Mirando Sr.
Nadino heeft gelukkig nog op jonge leeftijd deels les gehad van zijn Pappo(=opa).
Nadino is op dit moment nog de enige gitarist die deze stijl beheerst en ook hieraan voegt Nadino weer zijn eigen inbreng in. Nadino is een zeer krachtige gitarist en speelt nu al sinds zijn 16e jaar fulltime mee in het orkest van zijn oom Roma Mirando. Ook Nadino treedt in de voetsporen van zijn grootvader Nello Mirando Sr. en behoort nu tot de 4e generatie van de Mirando dynastie.
De Gitaar waar Nadino op speelt is de gitaar waar zijn grootvader ruim 50 jaar op heeft gespeeld.
Zijn Grootvader Nello Mirando Sr. zal zeer trots op hem zijn.

Bienno Mirando : Gitarist (in opleiding).

bieno

Bienno is de jongste telg in het orkest van zijn oom Roma Mirando. Bienno is 7 jaar en is begonnen met zijn gitaarstudie op de leeftijd van 5 jaar. Zijn gitaarstudie in de stijl Mirando leert hij weer van zijn neef Nadino. Bienno is zeer getalenteerd en beheerst nu al deels op zeer jonge leeftijd deze unieke stijl van gitaarspelen. Bienno moet natuurlijk nog heel veel studeren maar speelt toch al heel veel mee in het orkest van zijn oom Roma. Bienno behoort ook tot de 4e generatie van de Mirando Dynastie. Het leuke is dat Bienno ook al meespeelt bij alle grote podium optredens (festivals) en dit geweldig vind. Op youtube vind u hiervan allerlei filmpjes onder de zoekterm: Roma Mirando.
Zijn oom Roma is zeer trots op hem.

Bij de Muzikanten uit dit orkest is de onmiskenbare stijl van Mirando aanwezig. Die Stijl heeft enerzijds te maken met de keus van het instrumentarium. Maar ook hun speelwijze, die ze zoveel roem bezorgd heeft is typerend. Dat heeft te maken met de klankkleur,de speelstijl, de versieringen en de keus van het programma. Het liefst spelen ze zonder elektrische versterking. Zo natuurlijk mogelijk op alleen maar akoestische instrumenten zoals viool bas piano en cimbaal. Elektrische instrumenten zoals de synthesizer zullen het orkest nooit binnendringen.

Vasile Luca : Cimbaal

vasil

Top Cimbalist Vasile Luca is de vaste Cimbalist in het orkest van Roma Mirando, Vasile heeft zijn muzikale sporen ruim schoots verdiend in de zigeunermuziek, Vasile behoort in Nederland bij de absolute Top als Cimbalist!

Roma Mirando speelt in zijn zigeunerorkest met diverse Top Cimbalisten. Bokkie Vink is in de zigeunermuziek geen onbekende naam, een Top Cimbalist met een geheel eigen Stijl! Hij heeft ruim 25 jaar in het orkest van Tata Mirando gespeeld!

Ondanks de invloeden, vooral onder de jongeren, van hedendaagse elektronische muziek, blijft MIRANDO akoestisch spelen Dat moet ook wel, vinden ze, dat hoort bij hun stijl. Zigeunermuziek op synthesizer kan niet. Daarmee zou de muziek totaal uit zijn verband gerukt worden. De juiste hoeveelheid emotie en het juiste gevoel kan je alleen middels akoestische instrumenten in de muziek brengen.

En Gevoel en Emotie spelen een grote rol in de zigeunermuziek. Zigeuners dragen namelijk iets uit met hun muziek. Dit heeft ook tot gevolg dat de muziek elke keer weer anders klinkt. Een nummer zal nooit twee keer precies hetzelfde gespeeld worden. De melodie klinkt natuurlijk hetzelfde, maar de details zijn anders. En de begeleiding ook. Zelfs tijdens een uitvoering blijven ze experimenteren en improviseren. Er is geen standaard begeleiding. De piano,bas en het cimbaal, allen volgen ze de primas. Van te voren staat niet vast waar het naar toe gaat, hoe lang een solo zal duren en wanneer het nummer ophoudt. Veel hangt van het gevoel af, van het elkaar aanvoelen. Bij het spelen kunnen zij natuurlijk terugvallen op een enorme dosis ervaring. Ze weten zo ongeveer wel waar de solist naar toe gaat.

Maar toch moet je continu naar elkaar blijven luisteren. Ondanks dat natuurlijk geen enkele muziek star is maar altijd in ontwikkeling proberen de leden van het KONINKLIJK ZIGEUNERORKEST ROMA MIRANDO zoveel mogelijk de traditionele zigeunermuziek te spelen. Maar aan ontwikkelingen ontkomen ook zij niet. Bijvoorbeeld op technisch gebied blijft de muziek zich ontwikkelen. Ook in het gebruikte instrumentarium zien we verschuivingen optreden. Waar vroeger nog gebruikt gemaakt werd van twee gitaren zien we nu de piano. Met name het gebruik van de piano is typisch voor MIRANDO. Ook de cimbaal, overigens al een oud instrument, werd pas later toegevoegd.

Als Zigeuners muziek maakten voor anderen, speelden ze altijd dat wat het publiek wilde horen. Maar omdat ze door de verschillende landen trokken kwamen ze in aanraking met veel lokale muziek. Dat wat ze in andere landen gehoord en gespeeld hadden namen ze weer mee en vermengden het met de muziek in het nieuwe land. Zo ontstaat een eigen zigeunerstijl. (Mirando sound)

Het KONINKLIJK ZIGEUNERORKEST ROMA MIRANDO speelt temperamentvolle (Gipsy fire) en melancholische zigeunermuziek in veel verschillende stijlen. Te weten: Roemeense zigeunermuziek, Hongaarse zigeunermuziek, Russische zigeunermuziek, en veel eigen improvisatie. Zelfs Jazz muziek (Django Reinhardt) is hun niet vreemd.

Het KONINKLIJK ZIGEUNERORKEST ROMA MIRANDO.
Voor boekingen en informatie:
Mobiel: 06-22362175( altijd direct bereikbaar )

OOK ALS GROTE ORKEST FORMATIE TE BOEKEN!

orkest

 

Laatste Nieuws

Neem een kijkje op ons eigen YouTube kanaal.
Hier vindt u opnames van onze optredens en concerten


Impressie Gipsy Festival 2012


Nummers Beluisteren


In Memoriam

Tata Mirando (Meissel Weiss) †

Een groot mens. Groot in zijn muziek, waar hij zoveel van hield.. Meer...

 

Tata Mirando Sr. (Jozef Weiss) †

Voor een eerbetoon aan de grondlegger van de Mirando dynastie bezoekt u onze
tribute pagina

 

Stichting Sintimuziek Nederland

Bezoek de website van Stichting Sintimuziek Nederland

Direct Boeken


Belangrijk Nieuws ! Hier